Hoe werken wij?


De Amerikaanse gedragsdeskundige Karen Pryor heeft haar ervaringen als dolfijnentrainster gebruikt om een snelle, effectieve en diervriendelijke manier van trainen te ontwikkelen voor honden en andere dieren.

Bij dolfijnen kun je fout gedrag niet direct bestraffen omdat ze op dat moment bijna nooit in je nabijheid zijn. Achteraf bestraffen heeft ook geen nut omdat ze dan niet meer weten waarom ze gestraft worden.

Ook het achteraf belonen van goed gedrag heeft normaal gesproken geen zin, omdat dieren de link niet kunnen leggen tussen hun gedrag en de beloning. Men kan een dolfijn bijvoorbeeld niet belonen met een visje op het moment dat hij door een hoepel springt. Achteraf belonen kan wel doch dan legt de dolfijn geen link met de beloning en het springen door de hoepel. Daarom heeft men een andere methode ontwikkeld, die gebaseerd is op de klassieke conditionering.

Klassieke conditionering wil zeggen dat een prikkel die normaal gesproken neutraal is en geen gedrag uitlokt, wordt gekoppeld aan een prikkel die niet neutraal is. Bij dolfijnen is dit de toon van een fluit. Door na een fluittoon een lekker visje aan de dolfijn te geven heeft de dolfijn geleerd dat het geluid van een fluit een beloning oplevert. Nu kan men precies op het moment dat de dolfijn door de hoepel springt een fluittoon laten horen, zodat de dolfijn weet dat dit het juiste gedrag is en hij een visje kan gaan halen.

Bij honden en vele andere dieren gebruikt men geen fluitje maar een plastic doosje met een metalen plaatje erin. Wanneer men hier op drukt, ontstaat er een specifiek klikgeluid. Dit is de clicker.